مهندسی روشنایی

 امروزه روشنایی یکی از عوامل فیزیکی مهم در فضاهای مسکونی، اداری و محیط های صنعتی بوده و از اهمیت خاصی برخوردار است. تجربه و تحقیقات نشان می دهد در صورتی که یک سیستم روشنایی به خوبی طراحی و اجرا شده باشد می تواند اثر مفیدی را روی زندگی روزمره، افزایش کارایی و بهبود کیفیت محصول تولیدی داشته باشد. از طرف دیگر، موضوع روشنایی از جنبه های مختلف بهداشتی ، اقتصادی، ایمنی و زیبایی نیز دارای اهمیت به سزایی است.

یک روشنایی با کیفیت مناسب و مطلوب می تواند از خستگی چشم و عوارضی ناشی از آن جلوگیری کرده و همچنین هزینۀ برق مصرفی را کاهش دهد. علاوه بر این موارد اگر چیدمان و آرایش چراغ ها و انتخاب مناسب لامپ بر پایۀ بهینه سازی سیستم روشنایی باشد، می تواند از اتلاف و اسراف انرژی هم جلوگیری کند. بر پایۀ توضیحات ارائه شده می توان این نتیجه گیری نسبی را داشت که در محاسبات روشنایی می بایست به عوامل گوناگونی توجه کرد.

نورپردازی بهينه

مهم ترين حس انسان حس بينايی است و بنابراين برای داشتن ديد خوب بايد شرايط لازم برای آن را فراهم كرد. امروزه انسان ها بيش تر اوقات خود را در داخل ساختمان هايی می گذرانند كه حتی در طول روز هم نور مصنوعی آن ها را روشن می كند. بنابراين بايد در طراحی سيستم های نورپردازی دقت كافی به عمل آيد تا اثرات سيستم های معيوب به صورت خستگی چشم، سردرد و… ظاهر نشود. روشنايی خوب در راحتی انسان مؤثر است، بازدهی كاری را بالا می برد و خطرات ناشی از نور غيركافی را كاهش می دهد.

مبانی طراحی يك سيستم نورپردازی

۱. مشخصات مكان
۲. شناخت نيازهای الكترومكانيكی
۳. . دانستن مقادير مربوط به معيارهای كيفی- كمی
۴. انتخاب لامپ
۵. انتخاب چراغ
۶. محاسبۀ تعداد چراغ ها
۷. انتخاب نوع سيستم نورپردازی، ترتيب قرارگرفتن چراغ ها
۸. هزينه
۹. بررسی از نظر تطبيق با معيارهای كيفيتی استاندارد

مشخصات مكان

در طراحی نورپردازی برای يك مكان، اولين قدم تعيين مشخصات آن است.
مهم ترين مشخصه های مكانی كه در طراحی مدنظر قرار می گيرد، عبارت است از:
نوع فضا (Indoor, Outdoor): نوع مكان پروژه و بررسی شرايط محيطی حاكم بر آن اولين پارامتری است كه بايد به آن توجه كرد.
ابعاد و جنس: در مورد پروژه های مربوط به فضای داخلی، جنس و رنگ سقف، كف و ديوارها بايد به دقت بررسی و ضريب انعكاس هركدام تعيين شود.
در طراحی روشنايی برای فضاهای بيرونی نيز بايد جنس پوشش كف و ضريب انعكاس آن را در نظر گرفت.
نوع كاربرد: عامل مهم بعدی در تعيين شدت روشنايی مطلوب، نوع كاربرد مكان پروژه است.

حفاظت در برابر شوك الكتريكی
چراغ كلاس O (فقط برای چراغ های معمولی كاربرد دارد)
چراغ های كلاس O يا محفظه ای از مواد عايق دارد كه در عايق بندی ساده، همه يا بخشی از آن را تشكيل می دهد يا دارای محفظه ای فلزی است كه از قطعات فلزی، دست كم با عايق بندی ساده جدا می شود.
چراغ كلاس I
چراغی است برای حفاظت از شوك های الكتريكی كه در اين كار فقط به عايق بندی ساده اكتفا نمی شود، بلكه احتياط های ايمنی ديگری را نيز در نظر می گيرند. نظير نصب هادی حفاظتی ای كه با سيم ارت به زمين اتصال می يابد تا از انتقال جريان برق به قسمت های فلزی در دسترس، در صورت خراب شدن عايق بندی، جلوگيری نمايد.
چراغ كلاس II
چراغی است برای حفاظت از شوك های الكتريكی و در اين كار فقط به عايق بندی ساده اكتفا نمی شود، بلكه احتياط های ايمنی ديگری را نظير عايق بندی مضاعف يا تقويتی نيز درنظر می گيرند و پيش گيری ديگری نظير ارت زمين احتياج نيست.
چراغ كلاس III
(SELV (safety extra low voltage
چراغی است كه كار حفاظت آن از شوك های الكتريكی با يك SELV انجام می شود به اين ترتيب كه ولتاژهای بالاتر از SELV پديد نمی آيد. اين چراغ ها كه ولتاژ آن ها معمولاً كم تر از ٢٤ ولت است بی خطر بوده و نياز به اتصال به زمين ندارد.

حفاظت محيطی (درجۀ IP و IK)
برای هر محل بايد چراغی متناسب با محيط انتخاب كرد. بنابراين با توجه به محل نصب وسايل الكتريكی و ميزان گرد و غبار، رطوبت، ريزش آب، سرعت و جهت باد، وجود گازهای منفجره و … بايد چراغ هايی را انتخاب كرد كه دارای حداقل حفاظت در محل مورد نظر باشد. برای نشان دادن درجۀ حفاظت چراغ ها از علائم، حروف و اعداد خاصی استفاده می شود. از حروف IP به همراه دو عدد و حروف IK با يك عدد.
عدد اول IP از سمت چپ نشان دهندۀ درجه حفاظت در برابر ورود اجسام خارجی و گرد و غبار، عدد دوم، نمايانگر درجۀ حفاظت در برابر آب و عدد IK، نشان دهندۀ درجۀ حفاظت در برابر ضربات مكانيكی است كه در جداول بعد به ترتيب شرح داده می شود.

حفاظت در برابر تداخل امواج راديويی
برای جلوگيری از تداخل با ارتباطات راديويی و تلويزيونی، همۀ چراغ ها را بايد محافظت كرد. مؤثرترين روش برای جلوگيری از انتشار امواج راديويی استفاده از خازن است. هرچه فركانس امواج راديويی بيش تر باشد، امپدانس خازن در برابر عبور امواج كمتر است و در نتيجه جريان های امواج فركانس بالا اتصال كوتاه می شود. چراغ هايی كه دارای نشان CE هستند، ملزومات مربوط به سازگاری الكترومغناطيسی را رعايت می كنند.

حفاظت در برابر آتش
محيط خطرناك، حاوی گردها، گازها و بخارهای آتش زا است كه در صورت برخورد با تجهيزات الكتريكی مربوط به سيستم های نورپردازی آتش می گيرد. چراغ ها، سيمكشی و كنترل كننده ها بايد در تطابق با استانداردهای مربوطه باشد.
چراغی كه علامت زير را داشته باشد، مناسب نصب مستقيم روي سطوحی است كه معمولاً قابل اشتعال است. اين سطوح شامل مصالح ساختمانی ای با ضخامت بيش از ۲mm می شود. (مانند چوب)

در اين چراغ ها، تجهيزات كنترلی لامپ با احتساب ضخامت محفظۀ چراغ، حداقل بايد در فاصلۀ ۱۰mm از سطح، نصب شود. اين فاصله شامل موارد زير است:
حداقل ۳mm بين بدنۀ چراغ با سطح نصب
حداقل ۳mm فاصلۀ هوايی بين لوازم كنترلی لامپ با سطح داخلی بدنۀ چراغ
وجود اين فواصل و در نتيجه جريان هوا باعث می شود كه تبادل حرارتی بين قطعات و بدنۀ چراغ باعث آتش گرفتن مواد مستعد آتش موجود در محيط نشود.
چراغ هايی با علامت زير نيز در فضاهايی استفاده می شود كه وجود گرد و خاك يا مواد فيبری در آن خطر آتش سوزی دارد.

دسته بندی مناطق پرخطر:

zone 0: منطقه ای است كه هميشه در آن ماده قابل انفجار موجود است.
zone 1: منطقه ای است كه در آن احتمال وجود گازهای قابل انفجار وجود دارد.
zone 2: منطقه ای است كه در آن گازهای قابل انفجار وجود ندارد و اگر به وجود آيد، فقط برای مدت كوتاهی باقي می ماند.

فانال

چراغ فانال – مازی نور

طبقه بندی حفاظت در برابر گاز آتش زا:

گروه I: تجهيزاتی را شامل است مخصوص كار در معادنی كه در معرض خطر گازهای آتش زا قرار دارد.
گروه II: تجهيزاتی را شامل است مخصوص مناطقی كه در آن ها گاز قابل انفجار با گاز موجود در معادن متفاوت است.

تونلی راکی

چراغ‌ تونلی راکی – مازی نور

شدت روشنايی نامی En:
شدت روشنايی نامی عبارت است از شدت روشنايی متوسط در اتاق يا قسمتی از اتاق كه فعاليت خاصی در آن انجام می شود . در محاسبۀ شدت روشنايی نامی بايد طول عمر متوسط لامپ ها و ضرايب نگهداری لامپ ها و چراغ ها را مدنظر قرار داد.
شدت روشنايی نامی معمولاً روی صفحه ای افقی در ارتفاع ۰/۸۵ متری كف اتاق اندازه گيری می شود. اما بديهی است در فضاهايی كه تجهيزات كاری در صفحات مختلف قرار دارند، شدت روشنايی نامی را بايد روی صفحۀ مربوطه محاسبه و اندازه گيری كرد. از آن جا كه فعاليت های صنعتی و تجاری در زوايای مختلفی انجام می گيرد، شدت روشنايی عمودی نيز بايد كافی باشد تا مشاهدۀ اجسام قائم به راحتی صورت گيرد. نسبت پيشنهاد شده ۱ به ۳ است.

در فضاهای كاری خارج از ساختمان، شدت روشنايی نامی، شدت روشنايی متوسط فضای كار است.

ضرايب يكنواختی Indoor:
اين مفهوم شامل سه جنبه است:

لف) يكنواختی توزيع درخشندگی: توزيع درخشندگی در يک اتاق، با در نظر گرفتن ميزان بازتاب سطوح اتاق و درخشندگی يك سطح طبق رابطۀ زير محاسبه می شود:
L=ÞE/π

که E شدت روشنايی و Þ ضريب بازتاب سطح است. چشم انسان قادر به تطبيق اختلاف درخشندگی بين جسم و محيط اطراف هست، اما تطبيق مداوم باعث خستگی می شود. نسبت مناسب بين درخشندگی يک قطعه و محيط پيرامونش نبايد بيش تر از ۳ به ۱ و کم تر از ۱ به ۳ باشد . اين نسبت مناسب، شرايط ديد خوبی فراهم می کند و برقراری ارتباط از راه چشم با محيط اطراف بهبود می يابد. نسبت درخشندگی سطح کار به درخشندگی سطوح بزرگ تر و در فاصلۀ دورتر مانند سقف، ديوارها و ماشين آلات نبايد از ۱۰ به ۱ تجاوز کند و از ۱ به ۱۰ کمتر باشد. درخشندگی کاملاً يكنواخت نيز موجب خسته شدن چشم می شود و بنابراين بايد به هنگام انتخاب سيستم روشنايی و رنگ برای يک محل مورد نظر قرار گيرد . بازتاب از سطوح مختلف در يک اتاق بهتر است كه در محدوده های زير باشد.

سطوح ميزتحرير و ماشين آلات: %۵۰-۲۰              سقف: %۸۰-۶۰                ديوارها: %۵۰

بديهی است که هر چه بازتاب از اين سطوح بيش تر باشد، سيستم روشنايی نصب شده به W/m² کمتری نيازمند است و بنابراين از نظر اقتصادی به صرفه تر خواهد بود.

ب) يکنواختی شدت روشنايی: شدت روشنايی در سراسر ناحيه ای که تأمين روشنايی آن مد نظر است، بايد به طور معقولی يکنواخت باشد. برای مثال در مورد روشنايی دفاتر کار، سراسر اتاق بايد به ميزان مناسبی روشن شود. اين امر به دليل اجتناب از ايجاد نواحی وسيع تاريک صورت می گيرد که در غير اين صورت به هنگام نگاه کردن از ناحيۀ روشن شده به اطراف بر قدرت تطبيق چشم اثر می گذارد. شدت روشنايی در هيچ نقطه ای نبايد کم تر از %۶۰ شدت روشنايی متوسط باشد.

پ) يکنواختی temporal: هنگامی که فرکانس چرخش قطعات متحرک ماشين آلات مانند چرخ ها با فرکانس چشمک زدن لامپ های فلورسنت يا تخليه گازی با فشار زياد يکسان باشد، قطعات متحرک ثابت به نظر می رسد . اين پديده اثر استروبوسکوپيک نام دارد. برای از بين بردن احتمال رخداد خطراتی که اين اثر ممکن است به وجود آورد،
می توان از چراغ هايی که با مدار سه فاز يا lead-lag کار می کند و يا از بالاست های الکترونيکی براي کنترل لامپ های فلورسنت استفاده نمود. به اين ترتيب روشنايی در بازه هايی زمانی يكنواخت خواهد بود كه فركانس آن ها با فركانس حركت قطعات متحرك متفاوت است.

ضرايب يكنواختی roadway

جهت نور و سايه ها

جهت نور و ايجاد سايه ها (مدلسازی) بر اطلاعات دريافتی ما از طريق بينايی تأثير می گذارد. توزيع نور چراغ ها و چگونگی قرارگرفتن آن ها در اتاق، جهت نور را مشخص می کند که به نوبۀ خود بر شکل، موقعيت و عمق سايه ها تأثير دارد. با انتخاب صحيح پرتو فرودی می توان زنندگی بازتابی و سايه های مزاحم را حذف کرد. مدلسازی مناسب برای ايجاد روشنايی مناسب ضروری است تا چشم انسان قادر به تشخيص شکل ها و ساختار سطوح باشد.
الف) جهت نور: بهترين روشنايی برای فضای كاری زمانی به دست می آيد كه نور از سمت چپ بالا بتابد (سمت راست بالا برای چپ دست ها) فضاهای كاری را بايد طوری طراحی كرد كه در نزديكی پنجره ها، خطوط ديد موازی با ديوار اصلی و محور طولی چراغ باشد.
ب) مدلسازی: وجود سايه های كمرنگ (به دليل نفوذ نور ) و سايه هايی با لبۀ تيز (توسط نور كانونی شده) تشخيص شكل ها و ساختارها را مشكل می سازد. سايه های مزاحم می تواند علت رد شدن توليدات و در خطر قرارگرفتن اپراتورها باشد.

رنگ نور و نمود رنگ
رنگ نور: استانداردها لامپ ها را به سه دستۀ رنگی تقسيم می كند:
سفيد گرم (LC=ww(warm white، سفيد خنثي يا سفيد سرد (LC=nw(neutral white، سفيد (LC=dw(daylight daylight white
سفيد گرم: اين رنگ نور كه جزء قرمز آن زياد است برای دفاتر كار، رستوران ها و اتاق های تفريحی به كار می رود.
سفيد خنثی: رنگ نور سفيد خنثی برای مراكز توليدی تجاری و صنعتی پيشنهاد می شود.
سفيد daylight: اين لامپ ها بيش تر در اتاق هايی به كار می رود كه در آن ها color matching انجام می شود.

نمود رنگ: هر چه ضريب نمود رنگ بيش تر باشد، رنگ اجسام طبيعي تر به نظر می رسد. از اين ديدگاه، لامپ ها به ۶ دسته تقسيم می شود:
دسته نمود رنگ CR1A :1A
دسته نمود رنگ CR1B :1B
دسته نمود رنگ CR2A :2A
دسته نمود رنگ CR2B :2B
دسته نمود رنگ CR3 :3
دسته نمود رنگ CR4 :4
براي نورپردازی فضاهای داخلی، پيشنهاد می شود كه لامپ حداقل در دسته نمود رنگ ۳ قرار بگيرد.

معيارهای مهم برای انتخاب لامپ عبارت است از:

  •  توان الكتريكی (W)
  • بهرۀ نوری (lm/W) 
  • شار نوری (lm)
  • طول عمر (hrs)
  • رنگ نور
  • ضريب نمود رنگ
  • بازده
  • ابعاد
  • درخشندگی سطحی
  • مشخصات الكتريكی
  • تجهيزات جانبی
  • سازگاری با سيستم الكتريكی
  • تناسب با محيط مورد استفاده

الف) توزيع نور
        زاويه باز
        نامتقارن
        كم زاويه
ب) اتلاف توان بالاست
پ) سهولت نصب و سرويس
ت) دوام بدنه و اجزا
ث) قابليت تطبيق با تغييرات بر اساس نيازهای نورپردازی

چراغ الینا – مازی نور

انواع سيستم نورپردازی

  • نورپردازی عمومی: نورپردازی يكنواخت با بيش ترين شدت روشنايی مورد نياز برای اتاق (Normal general service lighting)
  • نورپردازی خاص (كه به نوع فضای كار بستگی دارد): مكان ميزهای كار ثابت است و چراغ ها با توجه به نوع فضای كار نصب می شود.
    (Workplace- oriented general service lighting)
  • نورپردازی فضاهای كاری به صورت مجزا (Individual workplace lighting)

چراغ ها را بايد به صورتی نصب کرد تا در اتاق هايی که پنجره دارد، محور آن موازی با ديوار پنجرۀ اصلی باشد. ميزهای کار را بايد طوری قرار داد که خط اصلی ديد موازی با ديوار پنجرۀ اصلی و بنابراين موازی با محور طولی چراغ ها باشد. به اين ترتيب زنندگی نور مستقيم و بازتابی ناشی از چراغ ها به حداقل می رسد و از تشکيل سايه های مزاحم جلوگيری می شود.

چراغ گالکسیا – مازی نور

نور روز و نور مصنوعی
محيط ها در طول روز با پرتوهای نور روز عبوری از پنجره ها روشن می شود. تراز شدت روشنايی نور روز در يك اتاق به اندازه و تعداد پنجره ها و اين كه چه زمانی از روز يا سال باشد، ارتباط دارد.
پنجره ها معمولاً در طول يك ديوار قرار دارد و ميزهای كار طوری چيده می شود كه از نور روز استفاده شود. خط اصلی ديد بايد با ديوار پنجرۀ اصلی و رديف های پيوستۀ چراغ ها موازی باشد.
چراغ ها در رديف های پيوسته و موازی با پنجرۀ اصلی نصب می شود. از چراغ های نامتقارن و يا از مدل های زاويه باز در قسمت های عقبی اتاق استفاده می گردد.

دیاگرام A
حداكثر عمق اتاق ۴m تحت تأثير شديد نور روز. در صورت كافی نبودن نور روز، برای نورپردازی اين اتاق ها، رديف پيوستۀ چراغ ها در نزديكی ديوار پنجرۀ اصلی نصب می شود. چراغ هايی ترجيح داده می شود كه برای توزيع زاويه ای نور طراحی شده باشد. در ساعات تاريك شدن هوا، بهتر است از پرده هايی با ضريب بازتاب و درخشندگی بالا استفاده كرد.

دیاگرام A

دياگرام B

عمق اتاق ۸m تحت تأثير تقريباً شديد نور روز. در قسمت های عقب تر اتاق، نور روز فرودی كافی نيست. برای نورپردازی چنين فضاهايی علاوه بر سيستم پيوست های از چراغ های غير متقارن نزديك پنجره ها، يك رديف پيوستۀ ديگر از چراغ های زاويه باز در عمق ⅔ اتاق لازم است.

دیاگرام B

دیاگرام C

براي اتاق هايی با عمق بيش تر از ۸m و هم چنين اتاق هايی با عمق كم تر كه به دليل نزديكی به ساختمان ديگر مثلاً در خيابان های باريك دارای نور كافی روز نيست، بايد رديف پيوست های از چراغ های غيرمتقارن در نزديكی پنجره ها نصب شود. چگونگی قرارگرفتن چراغ های ديگر، مخصوصاً چراغ های زاويه باز، به موقعيت ميزهای كار در بخش های عقبی اتاق مربوط است.

دیاگرام C

برای محاسبۀ هزينۀ انجام شده برای سيستم نورپردازی دو دسته پارامتر در نظر گرفته می شود:
هزينه های ثابت
علايق
هزينه های اصلی
هزينه های متغير
هزينۀ مربوط به مصرف برق
هزينه های مربوط به تعويض قطعات
هزينه های مربوط به سرويس و نگهداری سيستم

چراغ ایزولا – اکولاین (مقرون به صرفه) / مازی نور

چراغ لدیسان – اکولاین (مقرون به صرفه) / مازی نور

در طراحی يك سيستم نورپردازی خوب بايد تمام نيازهای كيفی و كمی مطابق با استانداردها در نظر گرفته شود. ارضا شدن نيازهای كيفی به تنهايی و يا برعكس، مطمئناً به ارائۀ نتايج دقيقی منجر نخواهد شد.

آپولو ضد نم و غبار

چراغ آپولو ضد نم و غبار – مازی نور

دلايل كاهش يافتن شدت روشنايی يک سيستم نورپردازی با گذشت زمان

  • آلوده شدن لامپ ها، چراغ ها و سطوح اتاق.
  • خراب شدن لامپ ها در اثر گذشت زمان. سيستم کنترل اپتيکی چراغ ها بايد درشرايط مناسبی نگه داری شود تا بتوان رسيدگی به چراغ ها را در فواصل زمانی طولانی تری انجام داد. خاک روی سطوح پوشش دار آسان تر از سطوح آلومينيومی می نشيند. هم چنين رنگ اين پوشش ها با گذشت زمان به زردی می گرايد.
    بنابراين بهرۀ نوری رفلكتورهايی با پوشش سفيد، سريع تر از رفلكتورهای آينه ای و يا چراغ هايی با حفاظ آينه ای کم می شود.

بايد از سيستم نورپردازی محافظت کرد تا کاهش شدت روشنايی بيش تر از حد مجاز نباشد.
ميزان نگهداری و حفاظت از سيستم به صورت زير است:
شدت روشنايی متوسط در کل فضاهای کاری نبايد کمتر از % ٨٠ شدت روشنايی نامی باشد.
شدت روشنايی در هر نقطه از فضای کار نبايد به کمتر از % ٦٠ شدت روشنايی نامی افت کند.

چراغ آریانا – مازی نور